Vegetārā šķelto zirņu zupiņa

Veģetarā šķelto zirņu zupiņa

Barojoša un sātīga zupa
Sagataves: 15 minūtes
Zirņu mērcēšana: 6 stundas
Kopējais laiks: 1 stunda 15 minūtes
Ēdienreize: Pusdienas, Vakariņas
Ēdiena veids: Zupas
Porcijas: 4
Kalorijas: 318kcal

Sastāvdaļas

  • 1 ēd.k. olīveļļa vai kokosriekstu eļļa
  • 2 burkāni smalki sagriezti
  • 1 selerijas kāti smalki sagriezti
  • 1 sīpoli smalki sagriezts
  • 2 daiviņas ķiploki izspiesti
  • 150 g kartupeļi smalki sagriezti
  • 250 g šķeltie zirnīši
  • 500 ml buljons
  • 1 l karsts ūdens
  • 1/2 tējk. kaltēts oregano
  • 1/2 tējk. kaltēts timiāns
  • 1 lauru lapa
  • sāls un pipari pēc garšas
  • 4 ēd.k. grieķu jogurts/skyr servēšanai

Pamācība

  • Noskalo un liek mērcēties šķeltos zirnīšus (ideāli līdz 8h), tad tos vēlreiz noskalo.
  • Katliņā uzkarsē eļļu un liek pasautēties sīpolus, ķiplokus un oregano – kamēr sīpoli caurspīdīgi, kādas 5-8 min.
  • Iemaisa burkānus un selerijas, visu vēl pasautē kādas 5 min.
  • Pievieno šķeltos zirnīšus, buljonu, ūdeni, timiānu, lauru lapu, sāli un piparus.
  • Sagaida, kad viss uzvārās, samazina temperatūru un ļauj zupai vārīties 1h vai mazliet ilgāk, kamēr zirnīši mīksti.
  • Ja ir vēlme un iespēja, var izmantot rokas blenderi un zupu mazliet sakult, lai krēmīgāka.
  • Pasniedz ar grieķu jogurtu/skyr un pētersīļiem.

Uzturvielas

Kalorijas: 318kcal | Ogļhidrāti: 54g | Olbaltumvielas: 17g | Tauki: 5g | Piesātinātās taukskābes: 1g | Polinepiesātinātās taukskābes (labie tauki): 0.4g | Mononepiesātinātās taukskābes (labie tauki): 3g | Holesterīns: 1mg | Nātrijs: 582mg | Kālijs: 300mg | Šķiedrvielas: 13g | Cukurs: 6g | A vitamīns: 5374IU | C vitamīns: 11mg | Kalcijs: 75mg | Dzelzs: 2mg