fbpx

Kādas ir labas attiecības ar ēdienu?

Te nav vienas konkrētas atbildes. Ļoti daudzi scenāriji atbildīs šim apgalvojumam, taču laikam vienojošais faktors tam visam ir tāds, ka cilvēks jūt, kas viņam der, viņam ir pamatizpratne par ēdienu, viņš pats izlemj un dara, pats ir valdnieks pār savām izvēlēm.

Var ēst trīs reizes dienā, ar divām uzkodām pa starpu, var ēst tikai divas reizes dienā, tāpat var laiku pa laikam arī izlaist ēdienreizes. Var piekopt dažādus ēšanas veidus un diētas – ēst gaļu, neēst gaļu, piekopt paleo diētu, ievērot periodisko badošanos utt. Tas viss der.

Kopējs tiem, kam ir labas attiecības ar ēdienu, ir tas, ka viņi diezgan labi jūt sava organisma vajadzības, māk sevī ieklausīties. Zina, kad jāēd un zina, kad ir gana. Zina, kas viņiem der un zina – kas neder.

Viņi nedala pārtiku “labajā” un “sliktajā”. Pārtika ir gan bauda, gan degviela ķermenim. Viņi pārāk daudz nedomā par ēdienu. Vienkārši pērk un gatavo to, kas viņiem der, neveltot tam pārlieku lielu sava laika daļu.

Taču viņi arī nav pavirši pret savām izvēlēm. Viņi ēd apzināti, tāpat kā izvēlas pārtiku apzināti, ņemot vērā savas izjūtas.

Viņi zina, kā ēdiens ietekmē viņu veselību, labsajūtu un izskatu. Ja viņi pastiprināti domā par šīm lietām, viņi arī izvēlas atbilstošāku pārtiku. Viņiem ir pamatizpratne par izvēlēm, kas ir derīgas, un tās arī meklē un izvēlas.

Viņi netiecas darīt visu perfekti, tāpat viņi nemoralizē par to, kas ir labs vai slikts.

Cilvēki, kam ir veselīgas attiecības ar ēdienu, to bauda, taču nemeklē tajā mierinājumu. Ēdiens viņiem nav mīlestības vai cilvēciska kontakta aizvietotājs. Viņi nesagaida, ka ēdiens mainīs viņu emocijas.

Šie cilvēki ēd tad, kad ir fiziski izsalkuši. Viņi jūt savas fiziskās sajūtas – kad ir slāpes, izsalkums vai nemiers vēderā.

Viņi var nodoties kārei pēc kaut kā, bet var arī nenodoties. Kāre viņus nevada. Viņi piefiksē: “O, man sagribējās šokolādi”, parausta plecus un dodas tālāk. Ja viņi apzināti nolemj to nobaudīt, tas ir mazs gabaliņš, nevis lielā tāfelīte.

Tātad – izjust sevi, savas izsalkuma un sāta sajūtas, zināt, kāds ēdiens ir derīgs paša vajadzībām un mērķiem un ēst lēnām, apzināti un atbilstoši tam visam. Tādas ir veselīgas attiecības ar ēdienu.

Kā ir Tev?